IBLAND FÖRSVINNER RÖSTEN

av Linnéa Fonseca

Ibland försvinner rösten helt, under några timmar eller hela dagar.

Denna företeelse saknar helt förklaring.

––– AVSLUTAT –––

Rösten fascinerar mig, det förgängliga i att rösten bara försvinner när det sagda är sagt, det ogripbara i att rösten inte går att se eller ta på. I detta projekt vill jag utifrån den fascinationen undersöka diktens visuella kvaliteter, med hjälp av läsarens kropp. Undersökningen baseras på följande frågor:

Hur ser den upplästa dikten ut? Vilka spår lämnar dikten/rösten kvar efter en uppläsning?

Projektets grund utgörs av fyra texter som jag skrivit med utgångspunkt i artiklar och läroböcker om rösten. Verkets titel hittade jag i en lärobok, och de två raderna gjorde mig intresserad av att låta människor genomgå denna oförklarliga företeelse. Texterna blir till dikter först när en läsare har läst dem högt, och gjort en visuell dokumentation av sin uppläsning. Det är uppläsningarna som blir de slutliga dikterna i verket, läsakten är en lika viktig del som texten. Därför är det en viktig del i projektet att endast de som bidrar med en uppläsning får tillgång till de skrivna texterna. Information om hur du bidrar till projektet finns nedan.

Projektet började när jag blev inbjuden att göra ett digitalt diktverk för Pequod i samarbete med Malmö högskola. Vi bjöd då in Pequods prenumeranter och redaktörer, samt vänner och bekanta, att läsa upp texterna medan vi filmade deras munnar. Uppläsningarna pågick under ett par timmar utanför Malmö konsthall, med varandra som publik. Samtliga deltagare fick en bok innehållande de fyra texterna. Deras uppläsningar fick sedan ersätta de skrivna texterna: först när högläsaren låter texten gå genom sin egen kropp uppstår de slutgiltiga, visuella dikterna. Pequod nr. 48, april 2011

Bidra till projektet:

Under resten av år 2011 är alla mycket välkomna att bidra till det här projektet. När året är till ända kommer de insamlade visuella dikterna publiceras i någon form. För att bidra, gör så här:

1. Anmäl ditt intresse till linnea@linneaeriksson.net så skickar jag en text till dig för inläsning och dokumentering.

2. Läs texten högt (gärna inför någon som hör) och dokumentera uppläsningen. Dokumenteringen ska vara visuell och med fokus på munnen som uttalar orden. Du kan filma/fotografera uppläsningen med video-, web-, mobil-, eller vanlig kamera.

3. Skicka dokumentationen tillbaka till mig, så skickar jag i min tur boken med alla fyra texter.