Algeriet – Algeria

av Linnéa Fonseca

Publication Studio Malmö, 2014

Läs ett utdrag ur boken.

SLUTSÅLD

Skrivet om Algeriet / Algeria:
– Bloggen Fångst: “Den oändliga översättningen”.
Kunstkritikks julkalender den 8 december 2014.
Jenny Högström i HD om ett utdrag ur boken i tidskriften CLP






Presstext:
1984 gav Kathy Acker ut boken Algeria, med en önskan om att skrivandet skulle vara en magisk handling som, genom att kombinera det värsta som hänt henne: moderns självmord, med den bästa film som gjorts: Slaget om Alger, skulle göra världen lite bättre ur framför allt ett feministiskt perspektiv.

Linnéa Eriksson slogs vid läsningen av Algeria av att boken fortfarande kändes så radikal, både politiskt och formmässigt, och bestämde sig för att göra en samtida svensk version: en semi-översättning. Eriksson skrev stora delar av Algeriet på plats i Alger, där hon även besökte platserna som finns med i boken för att skriva av dem, parallellt med en inläsning av originalet uppspelad i hörlurar. Resultatet är en platsspecifik omskrivning av Kathy Ackers Algeria, en flödande mix av originaltexten, Erikssons upplevelser i Alger, funnet pornografiskt material, samt plagiat och omskrivningar från bland annat nyhetsrapportering, filosofiska verk och egna dagböcker.
Omslaget är en kopia av Erikssons exemplar av Algeria.

Anna Tebelius Algeria är en platsspecifik omskrivning – en återöversättning till engelska – av Linnéa Erikssons Algeriet. Boken är översatt utifrån ett antal uppmaningar från Eriksson. De övergripande: Översätt endast genom att lyssna på din egen inläsning av texten. Gå till platser som har med Kathy Acker att göra, för anteckningar. Översättningens fragmenterade stil är resultatet av dessa uppmaningar och speglar både det kreativa förhållandet mellan original och översättning samt Tebelius egna röst.
Bokens omslag är konstnären Sophie Ansons tolkning av det svenska omslaget.

Algeriet såldes, tillsammans med den engelska återöversättningen Algeria, i Malmö konsthalls bokhandel, och via förlaget Publication Studios.