Algeria – Algeriet

av Linnéa Fonseca

Den 17-25 december 2012 var jag i Alger för att skriva en svensk version av Kathy Ackers chapbook Algeria från 1984 (året då jag föddes). I en hackig video jag arbetade med till Göteborgs poesifestival 2011 berättar Acker, i en ganska märklig intervju gjord på ett badhus i samband med hennes medverkan på 80-talet, om konceptet för boken Algeria:

Hon bestämde sig för att det skulle vara en “act of magic”. För att så mycket skrivs och så lite gör någon verklig skillnad. Det jobbigaste hon varit med om var moderns självmord, som skedde 8 dagar före jul – vilket bör ha varit den 17/12 enligt den amerikanska julen som firas 25/12. Om hon tog den händelsen och skrev in den ihop med den bästa film som någonsin gjorts: Bataille d´Alger, så skulle någonting magiskt ske som förändrade kvinnors villkor i världen. Detta är naturligtvis en mycket naiv och dum tanke, säger hon, men i så fall är det naivt och dumt att skriva.

Eftersom jag arbetar med en geografisk poetik besökte jag de gator och platser som finns utskrivna i boken under dessa 8 arbetsdagar i Alger. Jag hade med mig min egen inläsning av Algeria och skrev med den pararllellt i hörlurar ett av 7 kapitel per dag. Det som blev skrivet där utgör materialet för min bok. Jag gör det som en magisk handling för att återinföra Kathy Acker i världen och genom henne förändra kvinnors villkor i världen. Det är naivt och dumt, men i så fall är det naivt och dumt att skriva.