Problemet är inte att människor minns genom fotografier, utan att det är fotografierna de minns

av Linnéa Fonseca

  1. SLÄKTBILDER

Dotterdottern: Kan du inte berätta vad de e på bilderna?

Mormodern: Va?

Dotterdottern: Kan du inte berätta vad de e på bilderna?

Mormodern: Ja de e jag… å mormor. Å de vet jag inte vem de e de e nån släkting till mormor…deras barn. Agusta jag å någon släkting ja… Jaaa va kan jag va? Trefyra år? Står de´nte här hur gammal jag e på nån av korten har hon skrivit…de e inte jag utan… åttonde- tjugosju. Lille Bipp kalla dom mig för. Tre år. Ja de kan väl va ungefär samma där, tror du´nte de? Å en katt hade jag.

Där e jag med min mormor… har jag inte skrivit… men att när jag var tre år fick jag Jutta. Mmmm [på inandning] ja. De e samma där e de nog ungefär där de har Hildur skrivit…mor å lille Biff 8/6-27.

Jag tycker jag ser så sur ut på alla korten så allvarlig så där grinar jag för där ska jag står jag å matar ji-lammet…morfar har tatt kepsen framåbak. Morfar å Hildur där har jag inte skrivit årtalet men de e nog ungefär samma. Tänk de- där e hög skog nu. Jaaa. Ja. Dom var med Hildur å å dom var med å satte gran där,

där va morfar tar jag hans näsa. De e nog också ungefär samma.

Å där e jag med alla hönsen. Har jag inte heller skrivit datum de e bara jag som skrivit de e Hildur också… bodde hemma. Mormor hon stod… tittar efter [ohörbart]

Där va vi allihopa… där e Sickan… hunden Eriks hund som han jaga med…å där e Hildur morfar å mormor å jag. Å Balder ååå vad hette hon… den…de e Balder den vite. Sally! Å Freja var de ju. Var inte alls Balder. Sally å Freja. Ja men de undrar jag för de jag tycker de verkar som de e en han- hanhäst. Jag tror de e Sally åsså tror jag de e Balder. Den var så snäll de var en sån där strövare som dom jaga med.

Där e jag tre år då fick jag åkte jag iväg till Kristianstad sen på kvällen [andetag]

hade blindtarmsinflammation så tog dom den. Hade jag fått Jutta precis… e de inte en speldosa eller nånting sånt som man vevar med? Jag fick ett sånt möblemang också. De hade jag sen som mamma hade.

Där e också där var jag väl jättefin där? De e Hildur också en väninna till henne… om jag´nte minns…

å där e Gunnar å Svea hans fru å Erik å Hildur å jag. Där har jag inga tänder [skratt] där e jag nog sex år. [Skratt] Jaaa. Å Gunnar han var alltid så fin frisörerna var ju alltid så fina.

De e mormor å Göran å jag… där e jag äldre. Nä där har jag också bara skrivit själv där har jag inget årtal men där e jag äldre ju. M ja de e jag säkert.

Där grinar jag i alla fall ju.

Där e jag precis när jag kom från Perstorp. [Suck] de e Hildur å jag å de e Ann-Margret en släkting på i nere i byn åsså jag å Jutta där e jag nog trefyra år tycker jag ser lite längre ut där- långa kjolar hade man. Fina skor. Va? Nä [skratt] men ändå. Där hade jag en liten lock! Ann-Margret ser bister ut. Hon hade nog inte fått nån tårta.

 

2. SEMESTERBILDER

Dottern (till sin mor): Jag tog bara skittråkiga bilder.

IMG_2447

Blå himmel med tunna svepande molnslöjor. Kontur av bergslinje i horisonten. Och en spetsig bergstopp med molnkrans som ett pärlhalsband. Blått hav. Bergssluttning, täta vita inslag närmast vattnet (den som vet att det är hus ser att det är hus.) Ljust lerfärgade huskroppar till höger. Grå staketstolpar (det går inte att se om det löper något staket mellan dem). I förgrunden en suddig vägskylt i grått och vitt.  Någonting överstruket på skylten. Och så en låg, avlång skugga som breder ut sig till vänster.

IMG_2448

Fem, eller möjligen sex, mycket små gula och röda grävskopor. De står i en fläck av marmorerat grått som breder ut sig – det ser lite ut som ett hundhuvud – på den brungröna ytan. Grävskoporna gräver sig in genom berget. På bilden står de stilla.

IMG_2449

Dubbelexponering. En sned horisont, en blå himmel med vita molnslöjor – ett par tussar som försvinner ut ur höger hörn. Ett öppet grönt landskap med låg, lite brunaktig växtlighet.  I underkant löper asfalt: grå med ett vitt heldraget streck. Horisonten och strecket är motsatta diagonaler. Formar en triangel; spetsen tränger ut genom bildens vänsterkant, det är där som ljuset finns. Det gyllene snittet. Diagonal komposition. I detta grå och gröna ligger en bar arm över en buske, ett brunt armband kring handleden. Den vilar mot någonting orange. Och till höger om armen, profilen av en svängd stolsrygg. Vid bildytan flyter ett kapat bussäte till vänster, och en blå gardin utmed höger kant. De ramar in motivet – skapar en känsla av djup.
Blicken dras mot triangelns spets, glider genom motivet, vidare; fortsätt framåt! Men den armbandsklädda handleden flyter ut och under. Den trotsar formen.

IMG_2451

[Raderad]

IMG_2452

Modern står i ett rum. Barfota på en imiterad bastmatta i ljusbrunt med mörkbrun kant. Bredvid ett par fotriktiga promenadskor i beige. Hon har svarta byxor och ett grönt linne med stora blommor i en dämpad lila ton. Hon har mycket ljust, nästan vitt hår och runda glasögon. Hon har något i händerna, ler lite och tittar ner mot händerna. Kring höger handled sitter ett brunt armband. Om halsen hänger ett diskret guldsmycke. Omkring henne: möbler och textilier i kaffefärger (mer eller mindre mjölk). En soffa och en fåtölj. En tavla över soffan: solnedgång över berg och hav. Ett soffbord. Ett sideboard med en lampa på. En avlång vit bänk (en orange luvtröja slarvigt slängd över den). Beiga och vita transparenta gardiner längst bak i bild. Och till höger om dem, en balkongdörr. Det går att ana det rutade trästaket som inhägnar balkongen. Annars mest ljus. Överexponering. Vitt. Längst ned i det högra hörnet skymtar en resväska. Dra en diagonal linje åt vänster upp ifrån väskan för att komma till modern.